En mobiltelefon med Gripen CrossFits hemsida

Mobilanpassa din hemsidan

Idag är det ganska uppenbart att våra telefoner är en viktig komponent i det vardagliga livet. Vad kan du göra för att öka användarupplevelsen i mobilen på hemsidan? Svaret har du nedan!

Se alla blogginlägg

Mobilanpassa din hemsida

Idag är det ganska uppenbart att våra telefoner är en viktig komponent i det vardagliga livet. Vi styr kort och gott vår vardag med telefonen, allt från sociala medier och bank-ID till digitala bussbiljetter och navigering. Med det sagt, blir det också ganska uppenbart hur viktigt det är att mobilanpassa sin hemsida efter det digitala samhället. Så, vad kan du göra för att öka användarupplevelsen i mobilen på hemsidan? Svaret har du nedan!

Enligt Svenskarna & internets rapport 2021 surfar över 90% av Sveriges befolkning på sina mobiltelefoner regelbundet. Det finns därmed ett syfte med att se över hur bra den mobila användarupplevelse är på din hemsida. Upplevelsen är såklart präglad av mobilversionens format och det säger sig självt att den blir avsevärt sämre med avklippta rubriker, bilder och knappar. Idag börjar det till och med bli vanligt att hemsidan designas och byggs utifrån mobilversionen, för att sekundärt anpassas till datorn - det kallas för ”Mobile First”.

Mobilanpassa formatet på hemsidan

Idag är det näst intill ett måste att anpassa hemsidans design efter telefonen, det gör du antingen genom att använda dig av adaptiv- alternativt responsiv design. En adaptiv design är kort och gott att du gör flera olika versioner av samma sida - en för varje skärmstorlek. En responsiv design däremot anpassar sig automatiskt efter enheten som besökaren använder. Genom en responsiv design undviker du fallgropar så som avklippta bilder eller rubriker rör sig utanför skärmens storlek. Dessutom anpassas en responsiv design efter alla typer av skärmar så som stationära skärmar och surfplattor.

Tänk på: Det är viktigt att du anpassar text och bilder efter mobilversionen. Tänk på att bilder kan beskäras annorlunda i mobilen och att långa texter kan medföra mycket scroll - se därför över allt ditt content och optimera sidan mot mobila enheter.

Sidhastighet - varför är det viktigt?

Det är viktigt hemsidan håller hög prestanda för att användarupplevelsen ska bli så bra som möjligt. En hemsida med låg sidhastighet har en benägenhet att tappa både konverteringar, sidvisningar och kundnöjdhet. Varför då? Jo, när vi letar efter ett specifikt ändamål på nätet vill vi att det ska gå fort, och om en hemsida tar för lång tid att ladda lämnar vi ganska snabbt. Om sidan har en sämre prestanda, är svårnavigerad eller har väldigt lång uppladdningstid, kommer kunderna därmed vara mindre benägna att handla.

Dessutom prioriterar Googles sökmotorer snabba hemsidor framför hemsidor som har lång uppladdningstid. Värt att notera: Google indexerar mobilversionen av din hemsida först - vilket leder oss in på nästa punkt.

Här kan du testa hastigheten för din hemsida.

Mobilanpassningen viktig i SEO-arbetet

Sökmotoroptimeringen, det så kallade SEO-arbetet, är en annan punkt som gör en mobilanpassad hemsida till en viktig del. Google är nämligen väldigt måna om att ge sina googlare den bästa upplevelsen. Precis som vi nämnde innan, prioriterar Google mobil-versionen först. Har du en hemsida som inte är optimerad för mobiler kommer du sannolikt även att rankas lägre på Google. En mobilanpassad hemsida kan därmed också öka den organiska besöksstatistiken.

Vi kan hjälpa dig med en mobilanpassad hemsida

Vi på Avitus IT bygger alltid hemsidor som är anpassade för mobilen. För oss är det viktigt med ett helhetstänk kring funktion, design och kod. Kontakta oss om du har några frågor om mobilanpassade hemsidor.

Låt oss diskutera ditt nästa projekt.

Inga idéer är för små eller för stora. Hör av dig till oss så ser vi tillsammans till att ni når era digitala mål.

Smidigare med ett samtal? Du når oss på 0739395593.