Laptop med kod hos Avitus IT

Vad är SaaS-applikationer?

Allt du behöver veta om SaaS-applikationer och om det är rätt för ditt företag

Se alla blogginlägg

SaaS – Software as a Service

Du kanske redan har hört akronymen SaaS? Om inte så har du garanterat använt en SaaS-plattform utan att veta vad det innebär. Akronymen står för “Software as a Service” och har funnits med ett bra tag inom IT-kretsar. De flesta minns nog när vi installerade alla datorprogram från skiva eller diskett. En av alla begränsningar med den lösningen var att dina installerade applikationer endast gick att komma åt på just den datorn de var installerade på. Med hjälp av SaaS-applikationer fungerar det annorlunda i dagens samhälle.

Vad är SaaS?

Har du någonsin använt exempelvis Spotify, Dropbox eller Slack? Då vet du att det inte längre behöver ha dina applikationer på en och samma enhet. Även om många SaaS-lösningar tillåter dig att ladda ner gratisapplikationer för olika enheter har du alltid tillgång till tjänsten när och var du än är och behöver den. Idag används istället personliga inloggningsuppgifter och du betalar ofta för tjänsterna med en mindre prenumerationsavgift istället för en stor engångskostnad. Fördelarna med SaaS-applikationer är många – nedan radar vi upp de huvudsakligen fördelarna.

Oändliga utvecklingsmöjligheter med SaaS-applikationer

Förutom att betalningsmodellen har förändrats så har även produkten du köper förändrats. SaaS-applikationer kan till skillnad från förr uppdateras utan att användaren behöver köpa ny programvara. Det gör att SaaS-applikationer enkelt kan utvecklas med tiden och ger företaget som står bakom produkten möjligheten att kontinuerligt lägga till funktioner i sina applikationer utefter behov. Företaget har även möjlighet att korrigera fel i applikationen samt göra visuella ändringar när det krävs, utan att kunden påverkas.

SaaS-applikationer skapar tillgänglighet

Med hjälp av SaaS-applikationer har även tillgängligheten till tjänsterna förändrats markant. SaaS-applikationer är ofta tillgängliga via webben och är därmed tillgängliga oavsett var du befinner dig och vilken typ av enhet du har tillgänglig till. Du kan exempelvis börja dagen i din SaaS-applikation på kontoret, fortsätta den via en surfplatta på tåget hem och avsluta den hemma genom din laptop. Det möjliggörs genom inloggningsfunktionen, det enda du behöver för att komma åt din applikation är ett användarnamn och ett lösenord. Det är givetvis en stor fördel om du utvecklar en plattform för dina kunder, då ditt kundsegment inte blir begränsat till de som endast använder sig av en specifik enhet.

Användningsområden för SaaS-applikationer

Hur kan det här hjälpa dig och ditt företag? Ni kanske går i tankar på att digitalisera era tjänster på ett bättre och effektivare sätt? Det kanske är det dags för en kundportal med inloggningsfunktion, då gör en SaaS-applikation det lätt för era kunder att antingen ta del av information eller få en tjänst levererat snabbt och smidigt.

Att skapa en SaaS-tjänst för era kunder är dessutom ett bra sätt att låta kunderna själva, genom smart automatisering, åstadkomma samma sak som de gör genom en handläggare. Det i sin tur kan effektivisera och ge er personal mer tid att fokusera på andra delar av affären. Samma tekniker kan även användas för nästan vilket typ av system som helst.

Har du någon idé kring en applikation som du eller ditt företag skulle vilja utveckla? Hör av dig till oss så hjälper vi dig oavsett om det är för att bolla idéer eller om ni redan har en idé som ni skulle vilja förverkliga.

Låt oss diskutera ditt nästa projekt.

Inga idéer är för små eller för stora. Hör av dig till oss så ser vi tillsammans till att ni når era digitala mål.

Smidigare med ett samtal? Du når oss på 0739395593.